Suroviny:
1 hrnek žitné chlebové mouky
3 hrnky hladké mouky
2 kávové lžičky soli
1/2 kávové lžičky sušeného droždí
1 kávovou lžičku octa
2 hrnky studené vody
Postup:
Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme, pak přimícháme ocet a vodu.
Vše promícháme na řidší těsto a posypeme trochu moukou.
Mísu přiklopíme nebo zakryjeme igelitem a necháme v chladu -nejlépe přes noc 12-18 hodin kynout.
Poté těsto promícháme vařečkou a opět posypeme moukou. Necháme ještě v teple 30 minut kynout.
Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů a dáme do ní hrnec s poklicí na 30 minut ve kterém budeme péct chleba aby se rozpálil.
Poté do horkého suchého hrnce-pekáče vyklopíme pomocí stěrky nakynuté těsto.
Kastrol přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut, pak poklici sundáme a pečeme ještě 20 minut.
Poznámka: Je nutné dodržet rozpálení nádoby s poklicí 30 minut, pak se nám chleba krásně vyklopí.
RECEPT-na chleba mám od kamarádky Květušky.
Romanko,chleba určitě vyzkouším.Peču si ho doma pravidelně.Už jsem jich pár vyzkoušela,ale vždy se vracím k jednomu.Tady u toho se mi líbí,že je to na hrníčky a nemusím tahat váhu.
OdpovědětVymazat