neděle 3. dubna 2022

Domácí chleba z hrnce


 Suroviny:

1 hrnek žitné chlebové mouky

3 hrnky hladké mouky

2 kávové lžičky soli

1/2 kávové lžičky sušeného droždí

1 kávovou lžičku octa

2 hrnky studené vody

 Postup:

Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme, pak přimícháme ocet a vodu.

Vše promícháme na řidší těsto a posypeme trochu moukou.

Mísu přiklopíme nebo zakryjeme igelitem a necháme v chladu -nejlépe přes noc 12-18 hodin kynout.

Poté těsto promícháme vařečkou a opět posypeme moukou. Necháme ještě v teple 30 minut kynout.

Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů a dáme do ní hrnec s poklicí na 30 minut ve kterém budeme péct chleba aby se rozpálil.

Poté do horkého suchého hrnce-pekáče vyklopíme pomocí stěrky nakynuté těsto.

Kastrol přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut, pak poklici sundáme a pečeme ještě 20 minut.

Poznámka: Je nutné dodržet rozpálení nádoby s poklicí 30 minut, pak se nám chleba krásně vyklopí.


RECEPT-na chleba mám od kamarádky Květušky.


1 komentář:

  1. Romanko,chleba určitě vyzkouším.Peču si ho doma pravidelně.Už jsem jich pár vyzkoušela,ale vždy se vracím k jednomu.Tady u toho se mi líbí,že je to na hrníčky a nemusím tahat váhu.

    OdpovědětVymazat

INFORMACE