úterý 17. května 2022

Strakonické rohlíky dle receptů pekařství Rabů


 Suroviny:

500 ml vlažného mléka nebo vody

260 g vlažného sádla

1 kg hladká mouka

2 lžičky cukr písek

2 lžičky soli

2 lžíčky istantního droždí nebo půl kostky čerstvého

1 vejce a trochu mléka na potření

na posyp, sůl, sezam, kmín


Postup:

Polovinu mléka trochu ohřejeme, do misky dáme cukr kvasnice zalijeme mlékem a necháme vzejít kvásek.

Rozpustíme sádlo. Pak dáme do mísy hladkou mouku, přidáme sůl a zalijeme sádlem a další půlkou mléka. Stěrkou trochu pomícháme a pak dáme kvásek. Těsto je třeba dobře prohníst.

Já těsto zadělávala v pečicí troubě jeto lepší kdo nemá tak v robotu tam se dobře prohněte.

Těsto dáme poté do větší mísy a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu-svůj obsah by mělo těsto zvětšit 1 x.

Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a poupravíme tvar aby připomínalo kouli. Rozkrojíme ho na čtvrtiny. Budou 4.

Každou čtvrtinu rozválíme na kruh cca  o velikosti 25-30 cm. Rozválený kruh opět rozkrojíme na čtvrtiny. Bude jich 8.

Nyní budeme brát jeden díl těsta po druhém a dělat rohlíky. Těsto: položte si jej vnější oblou stranou k sobě , a trochu ho za rožky roztáhněte do boků, konce za které jste těsto drželi přehněte zpět do středu, stačí zhruba tak půl centimetru.

Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte cca 40 minut kynout. Těsto nepodsypávat !!!

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na dno trouby si dáme kastrůlek s horkou vodou.

Nakonec si v hrnku rozšleháme vejce a mléko a potřeme vykynuté rohlíky než se půjdou péct.

Pa posypeme hrubou solí a kmínem nebo sezamem záleží na chuti jak kdo má rád.

Dáme péct-prvních 5 minut ještě necháme kastrůlek v troubě poté vyndáme, pečeme cca 24 minut záleží na troubě jak komu peče.

UPOZORŇĚNÍ : PŘI MÁLO VYPRACOVANÉM TĚSTĚ SE DOST LEPÍ!!!

PAK JE SNADNĚJŠÍ DĚLAT HOUSTIČKY MÍSTO ROHLÍKŮ.




Žádné komentáře:

Okomentovat

INFORMACE