neděle 29. května 2022

Dalamánky


 Suroviny:

350 g hladké mouky

200 g žitné chlebové mouky

325 g vlažné vody

10 g octa

10 g soli

3 g drceného kmínu

3 g celého kmínu

20 g čerstvého droždí nebo můžeme použít i sušené 7 g

1 lžička cukru


Postup:

1. Nejdříve si do mísy rozdrobíme droždí zasypeme troškou cukru a necháme stát dokud se nerozpustí na kašičku nebo si zaděláme klasický kvásek.

2. Ke drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto-já použila na zadělání těsta pekárnu.

3.Hotové těsto necháme cca 45-60 minutkynout.

4.Po vykynutí si těsto rozdělte na 10 dílků anebo kdo chce může si vážit aby každý kousek měl tak 85 g.

5.Jednotlivé díly v ruce poválíme do libovolného tvaru a naskládáme na pečící papír, přikryjeme a necháme kynout ještě.

6.Dalamánky před pečením nařízněte pokropte kropičkou a posypte solí a kmínem.

7.K ruce poblíž trouby si nachystejte hrnek z vodou.Dejte troubu nahřát na 250 stupňů a naspod dejde plech.

Poté dejte dalamánky do trouby a na rozehřatý plech chrstěte trochu vody rychle zavřete aby uniklo co nejméně páry. Během pečení to udělejte ještě jednou.

Pečeme asi 15-20 minut záleží na výkonu trouby ale nechte je propéct.

Já je vyzkoušela špejli a pekla na 220. Jsou opravdu výborné.

Po upečení je přendáme na mřížku a necháme vychladnout.


Tento recept jsem našla u své kamarádky Michaely Rau  na jejím blogu, která ho má původně také z webu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

INFORMACE