Suroviny:
350 g hladké mouky
200 g žitné chlebové mouky
325 g vlažné vody
10 g octa
10 g soli
3 g drceného kmínu
3 g celého kmínu
20 g čerstvého droždí nebo můžeme použít i sušené 7 g
1 lžička cukru
Postup:
1. Nejdříve si do mísy rozdrobíme droždí zasypeme troškou cukru a necháme stát dokud se nerozpustí na kašičku nebo si zaděláme klasický kvásek.
2. Ke drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto-já použila na zadělání těsta pekárnu.
3.Hotové těsto necháme cca 45-60 minutkynout.
4.Po vykynutí si těsto rozdělte na 10 dílků anebo kdo chce může si vážit aby každý kousek měl tak 85 g.
5.Jednotlivé díly v ruce poválíme do libovolného tvaru a naskládáme na pečící papír, přikryjeme a necháme kynout ještě.
6.Dalamánky před pečením nařízněte pokropte kropičkou a posypte solí a kmínem.
7.K ruce poblíž trouby si nachystejte hrnek z vodou.Dejte troubu nahřát na 250 stupňů a naspod dejde plech.
Poté dejte dalamánky do trouby a na rozehřatý plech chrstěte trochu vody rychle zavřete aby uniklo co nejméně páry. Během pečení to udělejte ještě jednou.
Pečeme asi 15-20 minut záleží na výkonu trouby ale nechte je propéct.
Já je vyzkoušela špejli a pekla na 220. Jsou opravdu výborné.
Po upečení je přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Tento recept jsem našla u své kamarádky Michaely Rau na jejím blogu, která ho má původně také z webu.
Žádné komentáře:
Okomentovat