Saturday, 21 September 2013

Jahelník

Suroviny:
1 hrnek jahel
4 hrnky mléka
cukr nebo med
špetka soli
2 vajíčka
2 lžíce másla
1 lžička skořice
4 velká jablka
1 hrnek švestky

Nejdříve si uvaříme jáhlovo kaši.
Jáhly spaříme vodou aby z nich vyprchala hořkost a pak je uvaříme v mléce se špetkou soli v poměru  1:4.
Když je kaše uvařená necháme ji trošku vychladnout a pak do ní vmícháme máslo,žloutky a osladíme ji.
Medem nebo cukrem.
Z bílků vyšleháme sníh a jemně vmícháme do kaše.
Do vymazaného pekáče dáme první vrstvu kaše na ní dáme jablka smícháné s trochou skořice.
Zakryjeme druhou vrstvou kaše na kterou dáme švestky a opět přikryjeme kaši.
Dáme péct do trouby na 180 asi tak hodinu pokud není povrch pořádně zapečený.

inspirace
http://www.tana-catering.blogspot.cz/2012/11/starocesky-jahelnik.html

No comments:

Post a Comment