Chlebové bagety (celozrné, žitné)
Těsto:
:230 ml vody
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
150g hladké mouky
150g pšeničné chlebové mouky
130g pšeničné celozrné mouky
1 lžička cukru
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém
vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 4 díly, a
buď uválíme bagety, nebo je vytvarujeme:z každého dílu vyválíme
obdélník, delší strany přeložíme, jednu do dvou třetin, druhou přes to
(je to jako váleček). Uprostřed uděláme rýhu a složíme napůl. Položíme
švem dolů a trochu poválíme.Naskládáme na plech s teflonovou nebo
silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout 40
minut. Pak pomašlujeme vejcem s trochou mléka, můžeme posypat semínky
nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / cca 12
minut.Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.
Druhá varianta-Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné.
Kde je prosím ta žitná mouka? děkuji
OdpovědětVymazatDobrý večer,
VymazatDruhá varianta-Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné. /je to napsáno v příspěvku dole/ v receptu to není.