Friday, 3 August 2018

Švestková povidla

Suroviny:
2,5 kg čerstvých švestek
0,5 kg cukr písek
2 dl ocet /já dávám přednost octu bílému vinnému/
1 lžička skořice

Postup:
Omyté vypeckované švestky dáme do hrne,zasypeme cukrem a zalijeme octem -v žádném případě nemíchat!!!
Hrnec přiklopíme poklicí a necháme do druhého dne odležet.
Nejdůležitější na tomto receptu je že povidla se nemíchají.
Druhý den hrnec tak jak je opět bez míchání postavíme na sporák.Nemám doma indukci ale obyčejný plynový sporák a někde jsem v receptu četla že je dobré dát pod hrnec plotýnka aby rozvod tepla byl pod celým hrncem stejný.
Poté dáme švestky vařit na 2,5-3 hodiny záleží na tom jak hustá povidla chceme.
Povidla přivedeme k varu a na prudkém ohni vaříme po dobu jedné hodiny,poté plamen stáhneme na minimum a vaříme po zbytek času uvedeného.
Pořád ale nic nemíchat!!!
Svařené švestky nakonec rozmixujeme ponorným mixerém dohladka,přidáme skořici.
Horká povidla dávám do připravených sklenic,uzavřu víčkem a obrátím sklenici dnem vzhůru.
Nechám do vychladnutí.
Jsou li povidla v okamžiku potřeby tužší můžeme je zředit rumem.
Hotová povidla mají trochu načervenalou barvu ale časem nám hodně ztmavnou.

No comments:

Post a Comment