Tuesday, 31 July 2018

Sirup z černého rybizu

Suroviny:
černý rybíz
cukr písek
kyselina citronová

Postup:
Černý rybíz obereme a propláchneme.Dáme do většího hrnce a zalijeme vodou aby byl všechen rybíz ponořený.Přikryjeme a necháme 24 hodin v klidu ale můžeme i jen 12 hodin.Nemusí se dávat na chladné místo můžeme ho mít třeba v kuchyni v klidu na sporáku.
Druhý den si připravíme dětskou plenu nebo gázu,přes kterou budeme rybíz mačkat do čistého hrnce.
Já jsem to přepasirovala přes husté sítko.
Poté co je vše vymačkané následuje vaření.Odměrkou si oměříme kolik litrů jsme vymačkali a podle toho si připravíme cukr.Na 1litr šťávy vyjde tak 700 g cukru.
Vaříme dokud nezačne šťáva vřít a občas promícháme aby se cukr rozpustil a celou dobu sbíráme pěnu.
Když začne šťáva vřít necháme ještě 20minut vařit před koncem přidám trochu kyseliny citronové a pak odstavíme z plamene a necháme 15-30 minut stát.
Mezitím si přichystáme láhve a trychtýř.
Já láhve vždy vyplachuji alkoholem anebo když mám prázdné od alkoholu prostě nemyju jen naleju.
Poradila mi to má teta dělá sirupy a ví vychytávky.

No comments:

Post a Comment