Tuesday, 31 July 2018

Rybízový džem černý rybíz

Rybíz, ač by se nám mohl zdát ovocem obyčejným, má na naše zdraví účinek neobyčejný.. Trpíte na častá nachlazení, chřipku, angínu, rýmu, křečové žíly či celkově oslabenou imunitu? Pak si rozhodně dejte rybíz!!!

Suroviny:
Černý rybíz
cukr písek
želírovací přípravek -není nutný(rybíz obsahuje velké množství pektinů)

Postup:
Rybíz pořádně opláchneme a zbavíme všech nečistot.Jestliže máte doma odšťavňovač nemusíte rybíz zbavovat stopek vylisujete ho i ze zelenými částicemi,jestliže doma lis nemáte musíte si jako já trochu pohrát.Kuličky čistě otrhat.
Obraný a propláchnutý rybíz dáme do hrnce a povařím cca tak 10 minut aby změknul a pak ho propasíruji přes síto,šťávu naliju do odměrky abych zjistila kolik ji je a poté ji vratim zpět do hrnce.
Na jeden litr šťávy je asi 800 g cukru.
Znova rybíz trochu povařím během vaření sbírám z okraju pěnu a pak přisypu cukr a vařím 10 minut na mírném ohni.
Jestliže džem chcete mít jako tuhý rosol přidá se zároveň s cukrem želirovácí prášek ale stačí poloviční množství než je v návodu psáno.
Když nám to začne tuhnout je hotovo-nebo si můžeme udělat zkoušku na talířku(kapneme na talířek a po chvilce vidíme).
Ještě horký džem plníme do skleniček uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru,necháme vychladnout a obrátíme zpět.
Kdo chce může i sterilizovat 20 minut na 80 stupnů.
Džem z černého rybízu se hodí na polití mléčné kaše,trhance nebo je super na korpusy dortů či mazaní koláču.

No comments:

Post a Comment