Wednesday, 6 June 2018

Domácí sirup ze smrkových výhonků


        Tradiční a vyzkoušený recept našich babiček!!! Recept patří do rodinné pokladnice receptů a dědí se po generace.
Na rýmu, nachlazení kašel,průdušky,imunitu,revma i bolesti svalů.
Jestli trpíme nemoci chronickou může se užívat denně každé ráno 1 polévková lžíce.
Sirup má velmi příjemnou chuť a je moc dobrý a je vhodný pro děti!

Suroviny:
smrkové výhonky
cukr krystal nebo můžete použít i třtinový /já letos vyzkoušela oba/
zavařovací sklenici 5 nebo 3 litry.
celofán,větší gumičku
plátýnko
láhve na uskladnění sirupu

Postup:
Natrhejte si mladé smrkové výhonky ne delší jak 5cm ideální tak 2,5cm.Mají se sbírat tak do poloviny května maximálně mohou i do konce května.

Nasbírané výhonky propláchněte studenou vodou,abychom se zbavili nečistot a necháme okapat.
Na dno zavařovací sklenice napěchujte výhonky do výšky asi 5 cm a zasypte 1 cm vrstvou cukru.
Opět výhonky cukr a tak pokračujte pokud není sklenice plná.Poslední vrstvou by měl být cukr.
Cukr se může i dosypat během louhování /čím víc cukru tím líp/.
Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a pořádně zagumičkujte.Sklenici postavte na slunné místo nejlépe na parapet okna a obsah nechte 3 týdny louhovat.Dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá šťáva.Hotový sirup přeceďte přez plátýnko a slijte do láhvi.Skladujte nejlépe v lednici.

Letos jsem se dověděla že někteří přidávají při vrstvení i plátky bio citronů tak příště zkusím.




No comments:

Post a Comment