středa 25. dubna 2018

Pšenično-žitný chleba

Můj první domácí kváskový chléb.Inspirovala jsem se receptem od kamarádky Michaely Rau na /stránkách dobrouchuť.eu/.

Tenhle chléb se opravdu povede,těsto je při práci pevné a husté.Nikde neteče a je to přesně takové těsto na kterém se dá trenovat a pilovat domácí chléb a pak šup na další recepty různých chlebíků.
Jen je potřeba mít vypěstovaný kvásek/recept jsem už dávala/.

Suroviny:
rozkvas 10-12 hodin předem
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody

těsto - ošatka 0,75
celý rozkvas
450 g pšeničné chlebové mouky
250 ml vlažné vody
10 g soli
5 g celého kmínu

Postup:
Vše začíná kváskem a rozkvasem-cca 20-30 g kvásku z vaši sklenice odeberete a rozmíchejte s žitnou moukou a vodou.
Hotovou směs zakryjte sáčkem a nechte stát při pokojové teplotě 10-12 hodin nejlépe udělat večer.
Pozor v letních měsících kvásek pracuje rychleji,pokud děláte rozkvas přes den tak na to myslete -rozkvas by měl během svého kynutí zdvojnásobit svůj objem.
-po uplynutí doby odeberte z rozkvasu do skleničky cca lžíci kvásku na příšti pečení a uschovejte v lednici-skleničku zakryjeme víčkem ale nedotahujeme.
Ke zbylému rozkvasu přidejte vodu rozmíchejte přidejte sůl a kmín a pšeničnou chlebovou mouku.
můžeme udělat i mix hladké a chlebové
-pozor každá mouka saje jinak,pokud by se těsto zdálo hutné přidáme trochu vody.
-těsto pořádně propracujeme kdo má pekárnu či robota může si pomoct
-hotové těsto necháme v misce zakryté igelitovým sáčkem 45 minut
Poté těsto přeložíme /chytneme odspodu vytáhnéme nahoru a přeložíme a přehneme pak si mísu pootočíme ve směru hodinových ručiček a zopakujeme pohyb/chytit těsto,vytáhnout,přehodit na druhý konec/to opakujeme 4-5 krát,pak znova dáme kynout.
Stejny postup zopakujte po 45 minutách a poté ještě 25 minut necháme kynout.Po zhruba 2hodinách dáme těsto na lehce pomoučený vál,trochu propracujeme a připravíme si ošatku -zde záleží na ošatce-buď tvoříme kouli nebo oválek.
Před vložením do ošatky ho ze všech stran pomazleme moukou -vytvarované těsto vložte spojem nahoru do připravené ošatky.Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 2hodiny kynout.
Asi tak 1/2hodiny před koncem kynutí dáme vyhřát troubu250 stupňů asi 10 minut dáme do ni 2 plechy /či kámen a plech/
Jeden na kterém budete péct a druhý na který pak budete lít vodu.
Otevřete troubu a na plech opatrně z prkénka přesuňte bochník vyklopený z ošatky,na spodní plech chrsněte vodu a troubu zavřete.Chleba pečte 15 minut na 250 poté snižte teplotu na 190 a pečeme dalších 35 minut.Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

INFORMACE