Wednesday, 11 April 2018

Estonský kringel

Zabrousila jsem na internetu na různé recepty a našla jsem tudle dobrotu,je jich spoustu a každý peče jinak no já takto.

Suroviny:
250 ml teplého mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička soli
600 g hladké mouky/ může byt i kombinace špaldové a celozrné mouky
1 kostka droždí
Na menší kringel vám stačí poloviční dávka.

Náplň:
100 g kokosového oleje nebo změklého másla
8-10 lžíc třtinového cukru
6 rovných lžíček skořice

Postup:
Z uvedených surovin si ručně nebo kdo má pekárnu zaděláme těsto,já těsto zadělala v pekárně.
Těsto necháme nakynout.Nakynuté těsto si rozválíme na co nejtenčí placku /obdelník asi 0,5cm/.
Potřeme připravenou směsí.A pak zarolujeme jako roladu,ostrým nožem rozkrájíme na polovinu a dáme se do zamotávání.Zamotáme dohromady jako cop.Z pletence tvarujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem.Necháme ještě na chvíli kynout.
Pak vložíme do trouby a pečeme na 180 asi 20 minut /dle trouby/.
Kringel se peče jeden ale těsta je dost i na dva menší tak o průměru 25cm.
Můžeme ho jen pocukrovat nebo,naplnit jen rozinkami a posypat mandlemi a nakonec polít čokoládou.

Já příště zkusím naplnit mákem nebo ořechy a zkusím jak mi poradila kamarádka udělat i na slano a naplnit najemno nastrouhaným parmazánem a bylinkama rozmarýn a tymian.Fantazii se meze nekladou.

No comments:

Post a Comment