Tuesday, 27 March 2018

Žitný kvásek

Návod jak si založit kvásek na domácí chléb.Inspirovala jsem se receptem kamarádky Míši Rau
na stránkách Dobrou chuť
Výroba kvásku vypadá hrozně složitě ale přitom je jednoduchá chce jen trpělivost a péči.

Základ:
50 ml vlažné vody
50 g celozrnné nebo chlebové žitné mouky

Další dny:
25 ml vlažné vody
25 g žitné mouky denně

V misce si smíchejte vodu s moukou zakryjte utěrkou a nechte stát na lince.
Druhý den ráno odeberte víc jak půlku kvásku pryč a jednoduše vyhoďte.
Do mísy opět přimíchejte 25 g mouky a 25 ml vody,promíchejte aby jste neměli hrudky /možná se vám bude zdát ze začátku kvásek moc hustý,ale on kvašením zřídne.
Kvásek ze 100% hydratací -tj. v poměru 1:1 voda a mouka připomíná spíš hustou pastu než těstíčko.
Totéž opakujte večer
A takhle pokračujte další dva dny
Většinou se dá kvásek použít už 4 den,ale může se stát že ještě nebude dost silný,takže chléb ještě :Neutáhne:můžete jeho sílu zkusit třeba na dalamánky
Pokud se vám chleba přece jen nepovede nebo kvásek ještě nebublá moc divoce nevzdávejte se a přikrmujte dál.
Správný kvásek voní nakyslé - podobně jako chléb,má chutnat jako mouka s citronem
Pokud už máte kvásek založený chleba jste upekli,zbylý kvásek uchovávejte v lednici/já mám ve sklenici zakrytý kusem plenky,aby mohl dýchat přetažený gumičkou /vždy mám tak cca 50 g/
Já peču asi tak 2x týdně,ale pokud vím že péct nebudu,vyndám kvásek z lednice,odeberu vrchní škraloup a většinu kvásku -dokrmím 15-20 g mouky a vody a zase schovám do lednice.

Když potřebuji péct,vyndám si kvásek z lednice 10-12 hod.před pečením,umíchám si rozkvas.
Zbyly kvásek ve sklenici dokrmím a opět schovám do lednice.
Více o kvásku a jeho druzích a možnostech jiného postupu a dalšího pečení se dozvíte na:
stránkách Pékarnománie


No comments:

Post a Comment