Saturday, 20 January 2018

Javorová a hořčičná šunka

Je šťavnatá javorová šunka,ideální pro sváteční svátek.Letos na vánoce jsem byla u syna v Irsku tak jsem si přivezla i jeho recept a odkoukala postup.

Suroviny:
1 kus uzené šunky /váha 3 až 5 kg/ dle potřeby
1 kus skořicová tyčinka
1 lžička pepře
1 lžička semínek koriandru
2 bobkové listy
asi kolem 25 hřebíčků

Poleva/glazura/
200 ml javorového sirupu
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce sojové omáčky

Postup:
Vložte šunku do většího hrnce a zalijte studenou vodou,přidejte koření.Přiveďte k varu a vařte asi 1 hodinu a 50 minut.Postupně do hrnce dolívejte do hrnce vroucí vodu jeli to nutné při vaření.
Odstraňte každou spodinu,která se každou chvíli zvedá k vrcholu /jako u vývaru/.
Když je hotovo,šunku vyndáme a vývar můžeme použít i jako polévku.
Šunku necháme trochu vychladnout a poté si zahřejeme troubu asi tak na 190.Šunku dáme do většího pekáče,odřízneme přebytečnou tučnou kůži.Všimněte si i tuku v kříži.Pak posypte hřebíček po celé šunce.
V džbánu smícháme všechny ingredience /poleva/glazura/,pak šunku polijeme polovinou tuku a pečeme 15 minut.Poté vyjmeme nalijeme zbytek potřeme pravidelně glazurou a vrátíme do pečící trouby na 35 minut,pravidelně otáčíme aby byla barva šunky vyrovnaná.
Nakonec vyjmeme a necháme tak 15 minut odpočívat před řezbou.Podává se studená.

No comments:

Post a Comment