Saturday, 7 February 2015

Preclíky s žitnou moukou

Tyto preclíky jsou opravdu moc dobré,inspirovala jsem se receptem  na blogu  nasavareska.blogspot.sk
Vareška motýlia.

Suroviny:
325 g hladké mouky
75 g  hladké mouky
2 lžičky hnědého cukru
1 lžička soli
1 kavová lžička sušeného droždí
nebo 18g čerstvého
275 g vody
2 lžíce oleje
na dokončení :
1,5 polévková lžíce cukr písek
 1 kávová lžíce soli
3 polévkové vody
+
semínka,hrubá sůl na posyp
Do nádoby na domácí pekárnu nalijeme vodu a olej,vsypeme odvážené a prosaté mouky.Ve středu uděláme důlek,do něj rozdrobené droždí a zasypeme cukrem.Do rohu nádobky dáme sůl.Vybereme program na přípravu těsta na necháme těsto uhníst a vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál,a rozdělíme ho na 16 částí.Každý díl vyválíme na váleček dlouhý cca 30cm i delší a vytvarujeme preclík.
Preclíky klademe na plech vyloženy pečícím papírem,trocha je potřeme olejem a necháme 15 minut kynout.
Zatímco preclíky kynout připravíme glazúru-do pánve dáme 1,5PL cukru,1 lžičku soli a necháme cukr zkaramelizovat.Samozřejmě stále mícháme aby se nespálíl.Přilijeme vodu a ztuhlou hmotu zase necháme roztát.Odstavíme/přelijeme do misky a necháme vychladit.
Nakynuté preclíky potřeme glazúrou a posypeme semínky,Dle chuti hrubou solí či kmínem.
Vložíme je do trouby na 200 a pečeme je do zlatohněda.
Horké preclíky můžeme dle chuti ještě potřit směsi rozdrceného česneku smícháného s vodou a olejem.


No comments:

Post a Comment