Monday, 18 November 2013

Švestkové svatomartinské koláčky

Suroviny:
250ml mléka
75g cukr krupice
500g hladké mouky
20g droždí
špetka soli
2 vejce
80g másla
cca 1kg švestek
Drobenka:
60g másla
60g cukr krupice
60g hrubé mouky
na posypaní:
moučkový cukr
Mléko zahřejte, aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek.  Vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech, znovu promáčkněte, abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprosřed koláčů dejte švestky – řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získanou smícháním všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
Nakonec posypeme moučkovým cukrem.


No comments:

Post a Comment