Wednesday, 4 September 2013

Plněný zelný list s rajskou omáčkou

Suroviny:
1malá hlavka zelí
500g mletého masa
1 sáček rýže
1 rajský protlak
2 cibulie
1 vejce
hrst strouhanky
sůl,pepř,cukr
400ml vývaru
40g hladké mouky
olej
máslo na potření pekáče

Z hlavky zelí odeberte vnější poškozené listy a schovejte si  velké a hezké.Tyto listy pak zalijte vroucí vodou a nechte ta 5 minut odstát-změknout.
Jestliže středové řapíky budou stále tvrdé/párkrát do nich klepněte paličkou-hladkou stranou.
Rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Mleté maso dáme do mísy,osolíme,opepříme přidáme nakrájenou cibuli,rýži , vejce a umícháme.
Pokud je směs moc řidká, přidáme i strouhanku.
Připravenou směsí plníme listy,na listy naneste po čtvrtině masové směsi a zabalte jako obálku.
  Směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme.
Pro jistotu můžete listy  převázat  nití.
V hrnci připravíme z oleje, nadrobno nakrájené cibule a z mouky světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a přidáme rajský protlak. Omáčku osolíme podle chuti i osladíme a povaříme cca 15 minut. Listy  naskládáme do máslem vymazaného pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak je polijeme rajskou omáčkou a dopékáme dalších 20 minut.

No comments:

Post a Comment