Sunday, 29 September 2013

Pirohy plněné masem a zelím



Nejlepší pirohy dělávala moje babička!!!

Suroviny na těsto:
2 sklenky mouky hladké
1 vejce
2 lžíce oleje
špetka soli
1/2 sklenky teplé vody
+ mouka na podsypaní dle potřeby

na ozdobu:
150g anglické slaniny

Nápln:
1/2 kg kyselé zelí
1 větší kuřecí stehno
50g sádlo
1 větší cibule
pepř
sůl



Na vál prosíjeme mouku přidáme vejce,olej a sůl.Hněteme těsto a postupně přidáváme vodu a dle potřeby mouku.Těsto pořádně propracujeme cca 10 minut aby bylo pěkně elastické.
Poté těsto vyválíme na tloušťku 1 mm,/dobře podsypte moukou aby nelepilo/mějte na paměti že čím tenčí těsto, tím lepší.
Sklenicí vykrajujeme kolečka, do středu každého kolečka položíme kuličku/lžičku nádivky, přeložíme a formičkou nebo vidličkou uzavřeme pirohy.
Připravené pirohy házíme do osolené vařící vody do,které jsem přidala 1 polévkovou lžíci oleje,aby se  pirohy neslepily a vaříme cca 2-3 minuty jak vyplavou na povrch.
Pirohy plněné masovou směsí na talíři přeléváme rozškvařenou anglickou slaninou.

Nápln:
Kyselé zelí uvaříme do měkka a scedíme.Kuřecí stehno uvaříme taky doměkka.Poté ochlazené a dobře scezené zelí/ještě vymačkám vodu/ a obrané kuřecí maso společně pomeleme.
Na pánvi roztopíme sádlo a osmahneme cibuli do zlaté barvičky. 
Cibuli i se sádlem přidáme k masu pořádně opepříme a osolíme dle chuti. 
Pořádně promícháme.
Na nápln můžeme použít i maso vepřové či hovězí a přidat můžeme ještě houby.


 
 


No comments:

Post a Comment