Škvarkové placky podle Sandtnerky
Těsto:
12 dkg vepřových škvarků
50 dkg mouky (hladké a krupičkové dohromady)
18 dkg sádla
1/8 l mléka (125 ml)
2 dkg droždí
lžičku cukru na kvásek
sůl, pepř
lžíce bílého vína
2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
1. Vepřové škvarečky jemně posekáme. Necháme vzejít kvásek: Do mléka v
hrnečku nebo mističce rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme
na teplém místě nakynout, až se tvoří bubliny a kvásek nabyl na objemu.
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sádlo, osolíme, opepříme, přilijeme vykynutý kvásek, vejce, lžíci vína a vypracujeme těsto.
3. Škvarečky zapracujeme do těsta, těsto položíme na pomoučněný vál,
rozválíme, dvakrát přeložíme a pak necháme pod utěrkou kynout.
4. Po
15 -20 minutách těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a vykrajujeme
kolečka, která klademe na plech. Není třeba plech vymazávat, mastné
těsto se o sebe postará samo.
5. Kolečka ozdobíme nožem - vytvoříme
mřížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme ještě lehce posolit nebo
pokmínovat a pečeme v předehřáté troubě na 180° C dozlatova.
6. Necháme vychladnout a "podáváme k čaji", jak doporučuje paní Sandtnerová.
Krupičková mouka/ Rozdíl mezi klasickou hladkou a krupičkovou moukou je
ve způsobu mletí. Do krupičkové se míchá trocha nejjemnější krupice.
Dnes už ji běžně neseženeme. Marie Sandtnerová v některých receptech
navrhuje jako její možnou alternativu škrobovou moučku. Nic nezkazíme,
když ji nahradíme směsí hladké a polohrubé mouky, případně dětské
krupičky. /
- Bábovky (14)
- Bezmasá jídla (7)
- Bezmasá jídla/knedlíky (30)
- Chléb pečivo (39)
- Domácí sýry (5)
- Hovězí a jiné maso (7)
- Koláče a záviny (54)
- Koláče a záviny 2 (4)
- Kuřecí maso (15)
- Mleté maso (17)
- Moučníky a zákusky (29)
- Muffiny dezerty (22)
- Multifunkční hrnec/multicooker Tefal/ (1)
- nádivky (1)
- Polévky (10)
- Přílohy (1)
- Přílohy a zavářky (5)
- Saláty a pomazánky (14)
- Sladké dobroty (30)
- Sladké dobroty 2 (4)
- Slané dobroty (29)
- Vánoční pečení (16)
- Vepřové maso (18)
- zavářky (1)
- Zavařování (7)
- Zdravé recepty (8)

Sunday, 14 July 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment