Thursday, 18 July 2013

Gruzínský slaný koláč podle časopisu Food

Gruzínský slaný koláč podle časopisu Food
Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 125 ml mléka   
  • 60 g másla
  • Lžičku soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • náplň  
    • 400 g balkánského sýra
    • 125 g mozzarely
    • 100 g sušených rajčat
    • 1 vejce
    • 2 lžíce olivového oleje
    • Čerstvé bylinky (oregano nebo rozmarýn), můžeme nahradit sušenými
    • Mouku smícháme s rozdrobeným droždím a  solí.

      2. Přidáme vlahé mléko a vlahé rozpuštěné máslo.

      3. Těsto důkladně propracujeme, až je hladké a lesklé.

      4. Poprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.

      5. Během kynutí si připravíme náplň.  Nahrubo nastrouhaný balkánský sýr smícháme s mozzarelou nakrájenou na malé kostičky, nasekanými bylinkami, vejcem a olivovým olejem.

      6. Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. Vyválíme placku, na kterou rozetřeme náplň, okraje zahneme, aby byla náplň zcela zakrytá. Placku otočíme spojem dolů, vyválíme na tloušťku max. 2 centimetry, potřeme vejcem a chceme-li mít malé „umělecké dílo“, můžeme ještě ozdobit tenkými válečky těsta. (V originálním receptu se placka nepotírá vejcem, ale až po upečení ještě teplá se potře máslem.) Stejný postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

      7. Placky pečeme asi 10 minut na 240⁰ C.
     


No comments:

Post a Comment