Sunday, 14 July 2013

Domácí sýr (bez syřidla)

1/2 kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu (ne vaničkový!)
1/2 l mléka (použila jsem 4% kupované, ne krabicové!)
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lzička citronové štávy
1 lžíce másla
sůl dle chuti
dále je možné sýr různě kořenit - kmín, paprika, chilli česnek, různe bylinky (dle chuti každého)
Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme témeř k varu a odstavíme. Než se směs začala témeř vařit, přilila jsem citronovou štávu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. Mléko se srazí i bez citronové štávy, působením kyselosti tvarohu. Ja ji přidala pro jistotu.
Celou směs slijeme (přecedíme).
V hrnci rozpustíme lžici másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, připadně koření a bylinky a zvolna zahříváme .
Tvaroh se začne postupně tavit.
Natavenou směs přendáme do libovolne nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout.
Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.


No comments:

Post a Comment