Sunday, 14 July 2013

Domácí smetanová ricotta

Domácí smetanová ricotta
1/2 l plnotučného mléka
100 ml smetany (dala jsem 38%)
špetka soli
2 lžice štávy z citronu + špetka kyseliny citronové
cedník
plátno (nebo jiný prodyšný materiál)
teploměr (jde to i bez něho)
Mléko, smetanu a sůl promícháme, dáme na mírny ohen ohřát. Když mléko dosáhne 80 stupnů, což trvá tak 10 minut, pomalu vlijeme citronovou štávu, ve které jsme rozmichali kyselinu citronovou. Ztlumíme ohen na minimum a pomalu, asi 2 minutky promichaváme.
Mléko se začne srážet a při míchaní bude vidět oddelená sýrovatka.

Po dvou minutach vypneme plamen a necháme celou směs v klidu vychladnout.

Poté ji nalijeme do cedniku, který jsme vystlali plátnem a necháme vykapat.

V plátnu zůstane cca 150 g smetanové riccoty, chutově se blížicí k mascarpone. Sýrovatku můžeme dále použit např. do těst.
Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu, vyrobit ricottu bez něho a podařilo se.
Metoda bez teploměru: Mlečnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky, je spravný čas na citronovou štávu.

No comments:

Post a Comment