Monday, 15 July 2013

Chlébové bagety (celozrné, žitné)

Chlebové bagety (celozrné, žitné)
Těsto:
:230 ml vody
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
150g hladké mouky
150g pšeničné chlebové mouky
130g pšeničné celozrné mouky
1 lžička cukru
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 4 díly, a buď uválíme bagety, nebo je vytvarujeme:z každého dílu vyválíme obdélník, delší strany přeložíme, jednu do dvou třetin, druhou přes to (je to jako váleček). Uprostřed uděláme rýhu a složíme napůl. Položíme švem dolů a trochu poválíme.Naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem s trochou mléka, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / cca 12 minut.Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.
Druhá varianta-Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné.

2 comments:

  1. Kde je prosím ta žitná mouka? děkuji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrý večer,
      Druhá varianta-Akorát pak přidáme celozrnou mouku žitnou místo celozrné. /je to napsáno v příspěvku dole/ v receptu to není.

      Delete